Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τετρακίνηση και Αλυσίδες

Posted on 10:17 μ.μ. by MrGeorge






Παρά το ότι ως οδηγοί-χρήστες τετρακίνητων οχημάτων θεωρούμε ότι η οδήγηση σε κάθε είδους συνθήκες είναι σαφώς ευκολότερη υπόθεση για εμάς, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν διαφοροποιούμαστε από τους οδηγούς των απλών συμβατικών οχημάτων. Η οδήγηση στο χιόνι είναι φυσικά ευκολότερη χάρη στην τετρακίνηση, αλλά στον πάγο η έλλειψη πρόσφυσης είναι σοβαρός λόγος για τη χρήση κάποιων βοηθημάτων. Οι αλυσίδες δεν είναι αποκλειστικό βοήθημα των δικίνητων οχημάτων και εντός δρόμου είναι καλό να φοριούνται και από τα τετρακίνητα. Εκτός δρόμου, όταν συναντούμε πάγο, αυτός δεν έχει το μήκος που έχει στην άσφαλτο, ενώ συνήθως σπάει με το πέρασμα του αυτοκινήτου.

Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζουμε και να έχουμε μαζί μας ένα σετ κατάλληλες αλυσίδες για το όχημά μας (διαστάσεις ελαστικών) και να μην περιμένουμε να τις προμηθευτούμε όταν θα αντιμετωπίζουμε ήδη πρόβλημα. Στην δική μας περίπτωση, χρησιμοποιήσαμε τις αλυσίδες Konig “ΝO PROBLEM” T2 της εταιρίας του κ. Κωδούνα, εύκολες στη τοποθέτηση και με μεγάλη αντοχή μας ικανοποίησαν ιδιαίτερα. Επίσης, καλό είναι να έχουμε δοκιμάσει να φορέσουμε τις αλυσίδες στους τροχούς του οχήματός μας τουλάχιστον μία φορά, ακόμα και μπροστά από το σπίτι μας.
Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας, εκτός από τις αλυσίδες, ένα ζευγάρι γάντια τόσο για την προστασία μας από το κρύο όσο και για να αποφύγουμε τυχόν μικροτραυματισμούς από τις ίδιες τις αλυσίδες ή από άλλα μέρη του αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα το εσωτερικό των φτερών. Ένα αδιάβροχο κομμάτι ύφασμα ή πατάκι είναι επίσης καλό να υπάρχει, προκειμένου να μην λερωθούμε κατά την τοποθέτησή τους. Τέλος, πρέπει να διατηρούμε σε καλή κατάσταση τις αλυσίδες όταν τις αφαιρούμε ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη χρήση. Η τοποθέτηση των αλυσίδων πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό πού μεταδίδεται η περισσότερη ροπή. Έτσι, σε ένα όχημα που μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ροπής στους πίσω τροχούς οι αλυσίδες πρέπει να μπουν πίσω, και το αντίστροφο.
Σε περίπτωση που το τετρακίνητό μας διαθέτει κλείδωμα στο κεντρικό διαφορικό, όπως π.χ. το Cherokee, τοποθετούμε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς, που είναι και οι κατευθυντήριοι. Τις αλυσίδες πρέπει να τις αφαιρούμε όταν ο δρόμος δεν έχει πλέον πάγο, ανεξάρτητα αν συνεχίζει να χιονίζει, ειδάλλως το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να καταπονούμε τόσο τα ελαστικά όσο και τα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης. Σε αρκετά οχήματα 4x4, το χαμηλό ύψος τους απαγορεύει τη χρήση αλυσίδων. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες κάλτσες (Auto-socks). Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Konig και τον εκπρόσωπό της κ. Σωτήριο Κωδούνα για την παροχή των αλυσίδων, για τις ανάγκες της φωτογράφησης.



Πηγή : 4x4mag

No Response to "Τετρακίνηση και Αλυσίδες"

Leave A Reply