Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Καλλιπέυκη - Παλαιός Παντελεήμονας

Posted on 10:11 μ.μ. by MrGeorge





Μια πανέμορφη χωμάτινη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει απο την Καλλιπέυκη και καταλήγει στον κεντρικό δρόμο Καλλιπέυκης - Παλαιού Παντελεήμονα.


Λίγα λόγια για την περιοχή
!

Στο βόρειο τμήμα του Κάτω Ολύμπου και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την πόλη της Λάρισας, βρίσκεται ένα πανέμορφο οροπέδιο με το χωριό « Καλλιπεύκη» που το όνομά του μαρτυρά την ομορφιά του τοπίου!
Η Λίμνη της Καλλιπεύκης αποξηράνθηκε το 1910, για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέσω σήραγγας που διανοίχτηκε στο νότιο σημείο της λεκάνης σε διάστημα 2 ετών. Τόσο περίπου διήρκησε η σταδιακή απορροή των υδάτων.

Λίγα χιλιόμετρα κάτω απο την Καλλιπέυκη βρίσκεται το γραφικό χωριό «Παλαιός Παντελεήμονας»σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, στο Νομό Πιερίας. Διαθέτει εκπληκτική θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό Κάστρο του Πλαταμώνα.
Τα πετρόχτιστα σπίτια και γενικότερα όλα τα κτίσματα του οικισμού έχουν μία εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που καθιστούν το χωριό μοναδικό από αισθητικής απόψεως.
Από το 1978 το χωριό έχει ανακηρυχτεί ως ένας από τους 5 «Διατηρητέους Παραδοσιακούς Οικισμούς της Ελλάδας», λόγω της σπάνιας αρχιτεκτονικής των σπιτιών του.

Φτάνοντας λοιπόν στην Καλλιπέυκη πέρνουμε τον κεντρικό δρόμο (ασφαλτινό) πρός τον Παλαιό Παντελεήμονα και λίγα μέτρα μετά το χωριό στρίβουμε δεξία ,όπου και απο αυτο το σημείο ξεκινάει η χωμάτινη διαδρομή μήκους 18.566 μ.
Ο Δρόμος είναι αρκετά βατός κατά τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, ενώ τον χειμώνα θέλει μεγάλη προσοχή απο πιθανή λάσπη σε ορισμένα σημεία της διαδρομής λόγο βροχοπτώσεων και ακόμα περισσότερο τους μήνες Δεκέμβριο εώς Μάρτιο όπου στην περιοχή
πιάνει πάγο και χιόνι.
Στα μισά περίπου της διαδρομής θα βρείτε και την Βρύση Κάτης μέσα στο πυκνόφυτο δάσος απο οξυές και καστανιές, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω σε ξέφωτο σχοιματίζεται μικρή λιμνούλα.




Χάρτης Περιοχής :





Γεωγραφ.Θέση: 22.508908 E 39.960841 Ν
Μήκος : 18.566 μ.
Mέγιστο Ύψος : 1440 μ.
Ελάχιστο Ύψος : 674 μ.







Κατεβάστε την διαδρομή και σε αρχείο Google (Kml) :

https://docs.google.com/leaf?id=0B4xYFw3CbQkJMWU5NzRlYmItYTRjMC00Y2ZhLWI1MjYtZGFjOTc2OGI4NGM3&hl=en

No Response to "Καλλιπέυκη - Παλαιός Παντελεήμονας"

Leave A Reply